Pointcloud

Pointcloud

Bij Momaso scannen wij uw gebouw razendsnel en nauwkeurig door het gebruik van een 3D-scanner. Maar wat er komt nu precies allemaal bij kijken? Hoe gaat het in zijn werk? In een aantal blogs geven wij u een kijkje in onze wereld. We leggen u uit wat wij precies doen en hoe we dat doen. We trappen af met pointlcoud.

 

Wat is een pointcloud?

Een pointcloud is een verzameling van meetpunten waarbij ieder meetpunt zijn eigen coördinaat (met X, Y of Z waarde) heeft. Deze meetpunten geven een 3D-weergave van een gebouw of installatie weer. Deze meting wordt verricht met een 3D-scanner. De scanner meet alles wat je zelf zou kunnen zien wanneer jij in de scanner zou zitten. Dit beeld wordt vervolgens vastgelegd in een soort wolk van miljoenen meetpunten. Omdat de scanner nergens doorheen meet is het noodzakelijk om vanuit meerdere plekken te meten.

 

Hoe werkt een pointcloud?

Door het scannen van een gebouw of installatie met een laserscanner worden een groot aantal gegevenspunten teruggekaatst door randen en oppervlakten. Onze 3D-scanner vuurt elke seconde 600.000 punten. Hierdoor wordt de exacte maat opgenomen en krijgt u een duidelijk overzicht van uw gebouw.

 

Hoe wordt een pointcloud gemaakt?

Een pointcloud wordt gecreëerd door het inmeten van een object met een laserscanner. Het resultaat van die inmeting is een wolk van meetpunten waarbij ieder punt een coördinaat is met de juiste X-, Y- en Z-waarde. De scans worden op verschillende plekken van het object gemaakt. Deze scans worden vervolgens samengevoegd tot één groot bestand. Deze wolk van meetpunten wordt een geregistreerde pointcloud genoemd.

 

Welke apparaten gebruik je om een pointcloud te maken?

Een pointcloud wordt gemaakt met behulp van een 3D laserscanner. Met deze scanner worden punten gemeten en al deze punten vangt hij in een pointcloud. De scanner levert niet direct een tekening maar je krijgt een model dat bestaat uit punten.

 

Waarvoor kun je een pointcloud gebruiken?

De pointcloud is zowel direct als indirect te gebruiken. Van de pointcloud worden snedes of projecties gemaakt en gebruikt als onderlegger bij het tekenen.

Pointclouds worden ook vaak gebruikt voor het maken van visualisaties en professionele simulaties. Zo kun je bijvoorbeeld vormverandering of vloervlakheid in kaart brengen. Tevens kan een pointcloud in verschillende tekenpakketten gebruikt worden.

Zijn er naar aanleiding van deze blog nog steeds vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn te bereiken via telefoon en e-mail en staan u graag te woord.

Neem contact met ons op

Toch graag even persoonlijk contact om dieper op de zaken in te gaan?
Dat doen wij graag tijdens een vrijblijvende afspraak met een heerlijk kopje koffie.